Neuromarketing
blijft ter discussie
We staan voortdurend bloot aan allerlei stimuli. Onze hersenen reageren daarop. Met neuromarketing zouden we de effecten van marketinginstrumenten veel beter kunnen begrijpen.
Het begon allemaal in de jaren twintig van de vorige eeuw, toen wetenschappers het EEG ontwikkelden. Daarna kwamen er allerlei andere neurotechnieken, met tongbrekende benamingen. Zoals Functional Magnetic Resolution Imaging. Maar over de effectiviteit van neuromarketing is al jaren veel discussie. Er komen ondertussen steeds meer technieken waarmee de hersenactiviteit van consumenten gemeten kan worden onder invloed van producten of advertenties.
Bekend is het voorbeeld van het neuro-onderzoek naar het vermeende smaakverschil tussen Pepsi en Coke. Onderzoekers kwamen er met behulp van een magnetische resonantie-techniek (FMRI) achter dat Coca-Cola een specifiek gebied in de hersenen activeert, dat het zelfbeeld van mensen bepaalt. Het merk Coca-Cola zou zorgen voor de aanmaak van positieve associaties en gevoelens van zelfwaarde. Andere bedrijven die zich wel eens aan neuromarketing hebben gewaagd zijn Motorola, Delta Airlines, General Motors, Procter & Gamble en Hallmark. Hersenactiviteiten en ?reacties worden steeds beter gemeten, maar geven nog lang niet altijd inzicht in het waarom. Neurotechnieken worden, als concrete toepassing binnen marketing, een grote toekomst voorspeld, maar geduld is wel vereist.
Bron: Admap
< terug
Volg ons