Boekdruk
Hoogdruk is de oudste vorm van drukwerk
Deze techniek wordt eigenlijk alleen nog maar ambachtelijk gebruikt. Bij hoogdruk (omdat de eerste boeken op deze manier zijn gedrukt noemen we het ook wel boekdruk) is de afdruk verhoogd aangebracht. In het begin gebruikte men hiervoor hout. Alles wat niet op de afdruk te zien mocht zijn werd weggesneden zodat alleen het drukbeeld overbleef. Iedereen heeft wel eens een houtsnede gezien. Later gebruikte men een loodlegering voor de drukvorm. en bestond de drukvorm uit losse (loden) letters. Later werden hele zinnen en clichés uit lood gegoten. Al dat lood vormde een groot risico voor de gezondheid.
De materialen die we tegenwoordig hiervoor gebruiken zijn kunststof, rubber of metaal.
De beeldvorm is net als een stempel, onleesbaar en in spiegelbeeld. De afdruk komt dan leesbaar op het te bedrukken materiaal.
Hoogdruk wordt af en toe nog toegepast voor kleine bibliofiele, vaak kunstzinnige oplages of uit hobby. Moderne technieken als offset en rotatiedruk hebben het reguliere drukwerk overgenomen. Tegenwoordig wordt nagenoeg alles gedrukt in offset- en rotatiedruk.
Uw eigen boek? Kleine oplages ook mogelijk!
Met alle nieuwe digitale technieken is het tegenwoordig ook mogelijk om ook een zeer kleine oplage boeken te drukken zonder dat je er gelijk een fortuin aan kwijt bent. Dat kan al vanaf één enkel exemplaar. Wilt u graag een echt boekje van uw gedichten of iets anders in een kleine oplage laten maken, vraag het ons! Wij kunnen u helpen met de vormgeving en layout, met een opvallend boekomslag, maar we advisren ook waar u uw boek het beste kunt laten drukken. We kunnen zelfs een ISBN-nummer voor u aanvragen.
Volg ons