Bestandsformaten

Bestandsformaten voor foto’s

————————————————————–
Tip: Heb je niet het juiste bestand?
Klik hier om je bestand online te converteren!
————————————————————–

TIFF – Tagged Image File Format

Het TIFF formaat is geschikt voor het opslaan van onbewerkte (orginele) foto’s. Bij het opslaan is er geen kwaliteitsverlies, de bestanden worden niet gecomprimeerd. TIFF bestanden zijn hierdoor groot en niet zo geschikt om via het internet te versturen. Een groot voordeel van TIFF is dat de meeste programma’s het kunnen openen of weergeven.

JPEG (jpg) – Joint Photographic Experts Group

Een JPEG formaat kunt u op verschillende manieren opslaan. Hoe hoger de gewenste kwaliteit, hoe groter het bestand. Iedere keer dat u het bestand opnieuw opslaat, gaat de kwaliteit een beetje achteruit. Dit formaat is daardoor niet geschikt voor archivering, maar door het relatief kleine bestandsformaat juist wel om via internet te versturen. Bijna alle foto’s die u op een website tegen komt zijn dan ook JPEG bestanden. Ook is dit het standaard formaat voor de meeste digitale camera’s: door de compressie passen er meer foto’s op de geheugenkaart.

PSD – Photoshop

Het PSD bestandsformaat is geschikt om naast gewone afbeeldingen ook extra kanalen, lagen, paden, tekst en geluidsfragmenten in op te slaan. PSD is goed geschikt om bewerkte foto’s in te bewaren. Photoshop bestanden worden zonder kwaliteitsverlies gecomprimeerd, zijn kleiner dan TIFF bestanden, maar groter dan JPEG. Naast Photoshop zijn er verschillende andere programma’s die een PSD bestand kunnen openen, maar het formaat is minder courant dan TIFF.

PDF – Portable Document Format

Het PDF bestandsformaat is vooral bedoeld om afdrukken van te maken, maar wordt regelmatig “misbruikt” voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als alternatief voor een HTML webpagina. Een groot pluspunt van PDF bestanden is echter dat vrijwel iedereen het kan openen, dit omdat het hiervoor benodigde programma Adobe Acrobat Reader gratis te downloaden is vanaf de Adobe website.
PDF is minder geschikt voor het archiveren of versturen van foto’s, hiervoor kunt u beter één van de bovengenoemde formaten gebruiken.

RAW

Een RAW bestand bevat de onbewerkte informatie uit een digitale camera en wordt daarom vaak vergeleken met een negatief. Ervaren digitale fotografen “schieten” hun foto’s in RAW formaat zodat ze meer controle hebben over het eindresultaat: bewerkingen die normaal gesproken door de software van de camera gedaan worden, doet de fotograaf nu achteraf op de computer. Na deze bewerkingen wordt de foto meestal opgeslagen in TIFF of Photoshop formaat.
Om een RAW bestand in Photoshop te kunnen bewerken hebt u een speciale plug-in nodig, maar u kunt ook het programma gebruiken dat bij uw camera is meegeleverd.

GIF – Graphics Interchange Format

GIF bestanden kunnen maximaal 256 kleuren bevatten en zijn hierdoor nauwelijks geschikt voor foto’s. Desondanks wordt het GIF bestandsformaat veel gebruikt op het internet (bijvoorbeeld voor logo’s en banners), dit omdat een GIF bestand ook geschikt is voor animatie. Daarnaast kan in een GIF bestand één kleur transparant gemaakt kan worden. Een GIF bestand wordt bij het opslaan niet gecomprimeerd.

PNG – Portable Network Graphic

De meeste webbrowsers kunnen zonder plugin slechts 3 afbeeldingsformaten weergeven: JPEG, GIF en PNG. Van deze 3 wordt PNG echter het minst gebruikt, vooral omdat PNG bestanden groter zijn dan JPEG en dus meer tijd nodig hebben om te downloaden. Een belangrijk voordeel van PNG is dat het transparantie in verschillende gradaties ondersteunt, in dat opzicht is het dus beter dan JPEG en GIF. Net als bijvoorbeeld bij TIFF kunnen PNG bestanden zonder kwaliteitsverlies opgeslagen worden.

EPS – Encapsulated Post Script

Het EPS bestandsformaat is vooral bedoeld voor vector afbeeldingen zoals bijvoorbeeld logo’s en illustraties. EPS kan ook gebruikt worden voor het opslaan van foto’s maar dit is alleen zinvol als het bestand ook paden (vector afbeeldingen) bevat.
Een EPS bestand kunt u het beste met een vector-programma bewerken zoals Adobe Illustrator

SVG | scalable-vector-graphics/

SVG bestanden zijn schaalbaar en kunnen vergroot of verkleind worden zonder kwaliteitsverlies. Dat geldt niet voor  JPEG of BMP-bestanden. SVG-bestanden worden standaard ondersteund door de meeste moderne webbrowsersbehalve door Microsoft’s Internet Explorer. In Explorer zijn de bestanden alleen te zien als er een extra plug-in is geïnstalleerd is door de lezer/kijker.

< terug naar beeldmateriaal

Volg ons