Adieu Flash…

Adobe trekt eind 2020 definitief de stekker uit Flash!

Vanaf 31 december 2020 biedt Adobe geen updates en andere ondersteuning meer voor Flash.

 

Gebruik jij op jouw website nog steeds Flash voor het afspelen van een video?

Let dan op, want dit soort filmpjes worden vanaf eind december niet meer vertoond. Google Search gaat die content nl. negeren.

Hoe weet je of jouw website nog steeds gebruik maakt van Flash?

Dit kun je testen door met een iPhone of iPad door de pagina’s van je website te scrollen die een video of animatie bevatten. Wordt alles nog goed weergegeven? Fijn want dan hoef je verder geen actie te ondernemen.

Pech, voor websites die nog steeds gebruik maken van Flash.

Flash werd overigens al vanaf juli 2019 standaard door Chrome-browsers geblokkeerd, maar webpagina’s die Flash-content bevatten verschijnen nog wel in de zoekmachine van Google. Daar komt later dit jaar ook een einde aan. Google Search gaat die content namelijk negeren. De plugin is geïnstalleerd op meer dan 1 miljard desktops! Maar omdat zo weinig websites nu nog gebruikmaken van Flash, zul je waarschijnlijk nauwelijks iets merken van de volledige uitfasering.

Even een beetje geschiedenis

Flash werd vooral gebruikt voor bewegende beelden, games en filmpjes. De oerversie werd in 1996 ontwikkeld, en werd verder doorontwikkeld tot Shockwave Flash Player. In 2005 kwam Flash in handen van Adobe. Vanaf het begin werd Flash niet ondersteund door Apple. Apple vond Flash te hack-gevoelig. Misschien ben jij ook wel eens gefrustreerd geraakt omdat je op je Ipad of Iphone die flash-beelden niet kon zien. Herken je dat?

Je hebt flash-bestanden op je website. Help! Wat nu?

Je kunt natuurlijk je flash-bestanden eerst omzetten naar een filmpje in .mp4 of .mov. En vervolgens deze bestanden uploaden op YouTube en op je website embedden. Maar misschien zijn er wel andere zaken op je website die je ook eens aan wil pakken. Er is de afgelopen jaren zoveel aan de techniek veranderd, een goede gebruikerservaring, mooie vormgeving en snelheid is belangrijker dan ooit voor je SEO. Wie wil er nu niet hoog in Google te komen. Dan is dit een perfecte aanleiding. Het is nu een goede tijd om eindelijk je website te vernieuwen en Mobile First te maken. Als je nú tijd investeert in het verbeteren van je website pluk je daar meteen de vruchten van.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash

Volg ons
Geplaatst in websites, Wordpress en getagd met , , , .