Papiersoorten

• ongestreken papier

• gestreken papier (MC)

• kunstdrukpapier

• hoogglanzende papiersoorten

• chromopapier

• etikettenpapier

• metaalpapier

Ongestreken papier

Ongestreken papier moet vast, goed bedrukbaar zijn en een goede opaciteit hebben. Het bestaat uit vezel- en hulpstoffen, is ongestreken, zoals ze uit de papiermachine komt. Ongestreken papier kan wit, gekleurd, houtvrij, houthoudend en uit recyclingvezels* gemaakt worden.

Gestreken papier (MC)

Gestreken papier is een tweezijdig gestreken papiersoort. Het papier kan mat en glanzend zijn. De strijklaag is per kwaliteit verschillend, maar bijna altijd lager dan bij het kunstdrukpapier. Glanzend gestreken papiersoorten ontstaan door de nabewerking op een kalander. De mat gestreken papiersoorten winnen aan populariteit omdat een reflectievrije weergave van afbeeldingen mogelijk is. Voor de drukker zijn deze papiersoorten soms problematischer omdat de schuurweerstand lager is. Drukwerk met veel inkt dient voor het verwerkt wordt goed te drogen. Bovendien laat zich deze schuurweerstand verbeteren door speciale drukinkten te nemen of het drukwerk te veredelen.

Kunstdrukpapier

Kunstdrukpapier wordt in een aparte arbeidsgang op beide zijden nagestreken, het papier krijgt een dikkere strijklaag dan die op m.c. papier. De strijklaag bestaat uit fijne minerale vulstoffen (china clay, krijt) en een bindmiddel (caseine) of kunststof dispersie. De strijklaag is ca. 1/3 van het totale papiergewicht. Kunstdrukpapier beantwoordt aan de hoogste kwaliteitseisen. In offset kan men op dit papier met fijne rasters zeer goede resultaten behalen.

hoogglanzende papiersoorten

Papiersoorten met een gegoten laag mogen niet onder de gestreken papiersoorten worden gerangschikt. Het zijn hoogglanzende papiersoorten. Het glanseffect ontstaat doordat de opgebrachte laag onmiddellijk langs een zeer hooggepolijste en verwarmde cilinder wordt geleid, daarbij verdampt het vocht uit de strijklaag en de gepolijste cilinder zorgt voor de gladheid van het papier. Omdat deze papiersoorten niet gesatineerd worden hebben zij een hoog volume.Deze papiersoort valt op door haar goede technische eigenschappen en haar hoogwaardige uitstraling. Daarom leent zij zich uitstekend voor hoogwaardig drukwerk. In combinatie met hoogglanzende drukinkten kan een druklak overbodig worden. Tot deze papiersoort behoren Kromekote en Chromolux.

Chromopapier

Chromopapier is een eenzijdig gestreken papiersoort, die zowel in wit als kleur, glad en mat te verkrijgen is. Al naar gelang het toepassingsgebied moet zij aan verschillende criteria voldoen. Deze papiersoort is bijvoorbeeld geschikt voor preeg- of lakveredeling en is nat- en loogbestendig.

Etikettenpapier

Etikettenpapier moet natsterk en loogbestendig zijn. De hoge natsterkte voorkomt dat bij het vullen van de flessen het etiket beschadigd wordt. Door haar loogbestendigheid blijven de etiketten ook na het losweken bijeen. Bovendien moeten deze etiketten nat-opaak, formaatstabiel en afwrijfvast zijn. Een preegstramien aan de rugzijde houdt de etiketten, ook bij wisselende vochtigheid, goed vlakliggend. Voor iedere bestemming is er een speciaal etiket. Dit maakt dat de keus in etikettenpapier zeer gevarieerd is.Pakpapier is meestal een houthoudende en volgelijmde Chromopapiersoort met hoge glans en goede opaciteit. Ze is bijzonder stijf en knikvast en preeg- en lakvast. Pakpapier is fysiologisch en toxicologisch getest en beantwoordt aan de normen van de Keuringsdienst voor Waren. Zij wordt hoofdzakelijk ingezet voor het verpakken van levensmiddelen.Pakpapier komt met verschillende materialen in contact zoals blik, glas en kunststof. Bij diepvriesproducten moet pakpapier condenswater afstoten en ten opzichte van metaal corrosieneutraal zijn. Verdere kenmerken zijn: hoge witheidsgraad, glans en goede druktechnische eigenschappen.

Metaalpapier

Metaalpapier wordt met een dunne aluminium laag ‘bedampt’. De zilverglans bezorgt dit papier het predikaat ‘uiterst waardevol’, bovendien is dit proces milieuvriendelijker dan het bronsproces.
<  terug

Volg ons