Omslagontwerp

Het omslagontwerp

Een bekend spreekwoord luidt: “Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk”.

Uit een eerder gehouden onderzoek van Dr. Gitte Lindgaard van de Carleton Universiteit in Ottawa blijkt dat mensen de eerste indruk in slechts 50 milliseconden bepalen.

De eerste indruk die je geeft is bepalend. Wil je professioneel overkomen dan kun je de vormgeving het beste door een professional laten verzorgen. De vormgever kan vooraf met de drukker of uitgever overleggen of er specifieke eisen zijn en kan daar rekening mee houden bij het ontwerp. Probeer de vormgever de ruimte te geven. Alleen dan ontstaat er een verrassend ontwerp.

Wil je toch liever je eigen omslagontwerp maken?

Word- of Powerpointbestanden zijn niet geschikt voor drukwerk. Om aan te geven wat je wenst kun je wel een Word-, Powerpoint- of pdf-bestand meenemen als voorbeeld.

De flaptekst

Op basis van de flaptekst vormt de lezer zich een idee over het proefschrift. Maak deze flaptekst in een vroeg stadium, dan kan de ontwerper dit gebruiken voor het omslagontwerp.
In de flaptekst beschrijf je
– waar het boek over gaat;
– welke onderzoeksvragen centraal staan;
– voor wie de onderzoeksresultaten interessant zijn;
– korte informatie over jezelf.

Beeldmateriaal

Je kunt foto’s of andere afbeeldingen aanleveren maar het is niet perse noodzakelijk. Wij beschikken over een heel arsenaal aan (rechtenvrije)foto’s. Het beeldmateriaal moet een hoge resolutie hebben (300 dpi) en je hebt i.v.m. het beeldrecht (schriftelijk) toestemming nodig om de afbeeldingen te gebruiken! Meestal is dat bij een proefschrift niet zo’n probleem, maar om claims te voorkomen kun je het beter vooraf vragen.

ISBN barcode

Wil je je proefschrift in de boekhandel of via andere kanalen verkopen? Dan is een ISBN barcode op het omslag verplicht. Check ook of de uitgever een logo op de omslag wil. In het promotiereglement staat of je universiteit het opnemen van een logo of barcode op het omslag toestaat. Bij twijfel kunt je het beter even navragen bij het bureau.

Berekening rugdikte

De rugdikte is afhankelijk van het aantal pagina’s en de gekozen papiersoort. De formule is:
HVO (aantal pag. : 100) x 7mm = ± rugdikte
MC (aantal pag. : 100) x 6mm = ± rugdikte
Dit zijn berekeningen bij benadering. Houd er rekening mee dat het omslagontwerp pas drukklaar gemaakt kan worden als rugdikte bekend is.

Zwart/wit of kleur?

Het omslag kun je gewoon in full color drukken; vroeger werd er nog wel eens op de kosten bespaard door te kiezen voor één- of tweekleurendruk, maar met de digitale druktechnieken hoeft dat niet meer.

Boekenlegger meedrukken

Bij sommige drukkers kan de boekenlegger gratis (of tegen geringe meerkosten) meegedrukt worden met het omslag. Maak van die mogelijkheid gebruik om een boekenlegger mee te laten drukken. Als je proefschrift in de handel verschijnt vermeld dan meteen de website van de uitgeverij of maak er een bestelpagina van.

Volg ons